De Havanezer

De Havanezer

De Havanezer is een gezelschapshond die behoort tot de Bichonfamilie die uit zes rassen bestaat. Dat zijn: Bichon Frisé, Bolognezer, Coton de Tuléar, Havanezer, Leeuwhondje en de Maltezer. Al deze rassen hebben hun oorsprong in landen rond de Middellandse Zee.

Over de oorsprong van dit ras verschilt men nogal van mening. De Cubanen echter geloven dat de zeevaarders van de Middellandse Zee, deze kleine hondjes, de Havanezers dus, meebrachten als welkomsgeschenk voor de “senoras”. Deze kregen zo toegang tot de welgestelden. Daarna vond de Havanezer zijn weg weer terug naar Europa. In 1874 werd er in Nederland al melding gemaakt van een Havana-hondje. Daarna is het weer lange tijd afwezig geweest. In Amerika is het ras met behulp van Cubaanse honden weer opgebouwd. In 1982 kwamen er Havanezers uit Amerika naar Europa, sinds 1984 zijn ze ook weer in Nederland.

Beschrijving

De Havanezer is een kleine stevige hond met een een zachte vacht die lang en golvend is. Havanezers verharen niet en hebben van nature geen hinderlijke hondenlucht.  De vachtkleuren variëren van wit, crème, goud tot rood, havanabruin, zwart, grijs of een combinatie van deze. Hun lichaam is iets langer dan hoog met een diepe borst en een rechte rug. De ribben zijn goed gewelfd. De buik is licht opgetrokken en de benen zijn middelmatig kort. De schofthoogte van de Havanezer ligt tussen de 20 en 30 cm. Het gewicht varieert van 3 tot 10 kilo. Reutjes zijn over het algemeen iets zwaarder dan teefjes. Hoe groot en zwaar de pup uiteindelijk gaat worden is een kwestie van erfelijkheid. Het beste kan men dus kijken naar de ouders en de voorouders.

Karakter

Havanezers zijn aanhankelijke, charmante, vrolijke en zachtaardige honden die zeer leergierig en intelligent zijn. Ze houden van spelletjes en van gezelligheid. Havanezers zijn erg op menselijk gezelschap gesteld; ze vinden het heerlijk om als lid van het gezin opgenomen te worden. Het zijn ook echte kindervrienden en ze zijn speels en waaks. Ook kunnen ze het prima vinden met andere huisdieren. Het zijn verder gevoelige honden, die zich terug zullen trekken als er met stemverheffing tegen ze opgetreden wordt.

Omdat Havanezers erg op menselijk gezelschap gesteld zijn, zijn ze ongeschikt voor mensen die vaak hele dagen afwezig zijn. Een paar uur alleen gelaten worden is ze echter prima aan te leren.