Verschillende soorten (keur)fokkers

Raad van Beheer (RvB) en de Rasverenigingen (de HCN en de EGCN)

Een verantwoorde fokker heeft het dierenwelzijn hoog in het vaandel staan, houdt zich aan het fokreglement en fokt op een verantwoorde wijze. Fokkers van rashonden houden zich aan de voorwaarden die de Raad van Beheer (RvB) opgesteld heeft. Verder zijn verantwoorde fokkers bijna altijd aangesloten bij één of meerdere rasverenigingen passend bij het ras. Voor de Havanezer zijn dat Havanezer Club Nederland (HCN)  en de Eerste Gezelschapshondenclub Nederland (EGCN). De (HCN) kent fokkers en keurfokkers. Aan keurfokkers worden extra voorwaarden gesteld. Op de site van de HCN is een overzicht te vinden van de aangesloten keurfokkers. Sommige fokkers hebben ervoor gekozen om zich ook of alleen aan te sluiten bij de EGCN. De EGCN beperkt zich niet alleen tot één ras zoals de HCN maar is er voor alle gezelschapshonden. Op de site van de EGCN vindt men de gegevens van de aangesloten Havanezerfokkers.

Verschillende soorten (Keur)fokkers.

Er zijn (hele) grote en (hele) kleine fokkers. Zo zijn er fokkers die (heel) veel teefjes hebben waarmee ieder jaar gefokt wordt. Deze fokkers hebben ieder jaar meerdere nestjes. Vaak weten deze fokkers ook dat ze op korte termijn weer een nestje gaan krijgen omdat één of meerdere van de teefjes alweer gedekt zijn of snel gedekt gaan worden. Deze fokkers werken vaak met een wachtlijst. Daarnaast zijn er ook fokkers die maar zo heel nu en dan een nestje krijgen en voor wie het (verantwoord) fokken iets heel bijzonders is. Deze fokkers werken meestal niet met een wachtlijst. Wij horen tot deze laatste categorie.

Koopcontracten en de kleine lettertjes.

Het komt helaas nog weleens voor dat er verschillen zijn te lezen in de kleine lettertjes van het koopcontract van de diverse (keur)fokkers. Het standaard koopcontract is dan bijvoorbeeld op een aantal punten aangepast en/of aangevuld met voorwaarden die slechts voor de fokker van belang zijn. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een aangepaste en/of beperkte garantietermijn en/of allerlei vormen van fokbeperking en/of voorwaarden die alleen ten gunste van de fokker zijn maar die nadelig kunnen zijn voor de pupkoper. De consument wordt gelukkig tegen dit soort praktijken beschermt door de Wet waardoor sommige aanpassingen zoals een beperkte garantietermijn gewoon niet rechtsgeldig zijn. Wij hanteren gewoon het standaard koopcontract van de HCN. De enige (harde) voorwaarden die wij stellen is dat de toekomstige pupkoper heel goed voor de pup zal gaan zorgen. Daarom besteden wij veel tijd en aandacht aan het vinden van de juiste pupkoper voor onze met veel liefde grootgebrachte pupjes.