Verzorging

Vachtverzorging

De zachte vacht vraagt om een zeer regelmatige verzorging.  Het is aan te raden om iedere dag de vacht even goed door te borstelen en te kammen. Als men dit regelmatig doet is het niet zoveel werk, is het voor de hond niet zo belastend en voorkom je vervelende klitten. Zeker als de vacht langer is, is de dagelijkse kam- en borstelbeurt noodzakelijk!

De Havanezer kan ook wat korter geknipt worden. De zgn. Puppylook staat de meeste Havanezers erg goed.  Maar ook bij een korte look is de dagelijkse verzorging nodig. Men is er dan wel wat minder tijd aan kwijt. Als men echter wil gaan showen dan mag de vacht niet geknipt worden.

Er zijn veel kammen en borstels in de handel. Veel Havanezerbaasjes vinden de Activet-groen borstel erg prettig werken. Zelf gebruiken we voornamelijk een grove en een wat fijnere trimkam en een gewone haarborstel. Voor het dagelijks schoonmaken van de oogjes gebruiken wij een nat wattenschijfje en een fijn zakkammetje om zo de ‘oogprut’ makkelijk uit de ooghoeken te verwijderen. Zo voorkom je de ontsierende rode traanstrepen.

Wassen

De Havanezer moeten regelmatig gewassen worden met een hondenshampoo. Door regelmatig te wassen blijft de vacht zacht en is de vacht makkelijker doorkambaar. Bovendien vormen zich dan minder snel klitten.  Dit wassen kan men prima zelf thuis doen. Als men dit thuis niet wil of niet ziet zitten dan kan men ook naar een z.g.n. Doggywash gaan. Maar men kan natuurlijk er ook voor kiezen om de hond regelmatig een trimsalon te brengen waar hij/zij ook lekker gewassen wordt.

Wij wassen onze honden elke twee a drie weken gewoon thuis. Wij doen dit omdat we a) van lekkere schone honden houden en b) omdat een schone vacht zachter en makkelijker doorkambaar is. Zodra we dus merken dat het kammen en borstelen wat moeilijker gaat, is het tijd voor een bad. Wij gebruiken een babybadje-op-standaard die in de douchecabine past. Het grote voordeel van een babybadje-op-standaard is dat het een prima werkhoogte is. En dat is wel zo prettig voor de rug! Het kleine afvoerslangetje van het babybadje hebben we wel vervangen door een grotere flexibele afvoerslang. Zo loopt het vieze water tenminste lekker snel weg.

Als de hond heeft gezwommen in de zee of in een meertje dan is het aan te raden om de hond daarna even af te spoelen. Shampoo is lang niet altijd nodig. Schoon water wel.

Na het badderen kan men ervoor kiezen om de hond alleen af te drogen met een handdoek en verder ‘aan de lucht’ te laten drogen of het droogproces wat te verkorten door de vacht te drogen mbv een föhn. Na het badderen is het aan te raden om alle mandjes etc. ook even in de wasmachine te doen. Ook moeten het speelgoed en alle knuffeltjes regelmatig schoon gemaakt worden.

Gezondheid

Hoewel de Havanezer een gezond ras is met weinig problemen, is het aan te raden om ieder jaar even langs de dierenarts te gaan voor de jaarlijkse controle en vaccinaties dan wel titteren. Door regelmatige medische controles kunnen ernstigere dingen op tijd opgemerkt en behandeld worden.  Wees ervan bewust dat een hond een hoge pijngrens heeft en dat hij/zij niet kan vertellen dat er iets niet in orde is. Ga bij twijfel gewoon naar de dierenarts!