Waarom is een rashond zo duur?

Een goed gefokte pup koopt u niet voor een paar honderd euro. Hieronder leest u waarom:

Het begint al met de aanschaf van een mooi en gezond pupje dat later de moederhond zal worden. Daarna volgen natuurlijk nog vele andere uitgaven. Deze kosten worden al gemaakt voordat er überhaupt sprake is van een nestje:

  • Voeding van hoge kwaliteit;  brokjes, vers vlees, groeten en fruit.
  • Comfortabele lig- en slaapplekken, aanpassingen in de auto om de hond veilig te kunnen vervoeren. speelgoed etc. etc.
  • Diverse (puppy)cursussen.
  • De jaarlijkse gezondheidschecks, inentingen en/of titterbepalingen.
  • Lidmaatschap rasvereniging.
  • Indien er show gelopen wordt, komen dar ook nog de nodige kosten bij. Denk aan het inschrijfgeld, de reiskosten en parkeerkosten, Dit is al snel 100 euro of meer per show. Als de show verder weg is, komen daar nog verblijfskosten bij.

De onderstaande kosten komen erbij als men besluit een nestje te willen gaan hebben:

  • Verplichte (jaarlijkse) gezondheidsonderzoeken bij specialisten, zoals het ECVO-onderzoek van de ogen en het Patella-onderzoek van de knieën.  Eventueel nog aangevuld met rasbepaalde aanbevolen extra onderzoeken zoals het hartonderzoek van de beide ouders en het levershunt onderzoek bij de puppen.
  • Een DNA-analyse, bijvoorbeeld van Embark. Hierin zit ook een matchmaker zodat er op DNA-niveau gekeken kan worden naar de perfecte vader voor de pupjes.
  • Het dekgeld van de dekreu (denk aan een pupprijs) en de reiskosten van en naar de geschikte dekreu toe. Soms met overnachting(en)  erbij als de dekreu verder weg woont.
    • Nu denkt u misschien; ‘Ja, maar als je een eigen reu  hebt dan heb je die kosten toch niet?’ Dat klopt maar de kosten van de aanschaf en het onderhoud van de reu zijn er natuurlijk wel. Zie verder de eerder genoemde kosten.
  • Progesterontesten om het juiste dektijdstip te bepalen. Dit moet meerdere keren gebeuren ( 90 euro per keer).
  • De drachtecho halverwege de dracht om vasttestellen dat de teef inderdaad drachtig.  Kosten: tussen de 70 en 120 euro.
  • Vanaf halverwege de dracht heeft de teef extra voeding en supplementen nodig.
  • Aanvragen en de kosten van een FCI-kennelnaam (ruim 300 euro).
  • Kosten voor de eigen website + tijd om die in te richten en te onderhouden.
  • Hoger lidmaatschap rasvereniging omdat men fokker is.
  • Kosten voor de dekmelding op de site van de rasvereniging.
  • Voor de bevalling zijn er natuurlijk ook veel dingen nodig en die in huis gehaald moeten worden. Denk aan: een werpkist, warmtelamp, warmtemat, celstofmatjes, extra lakens, ontsmettingsmiddelen, slijmzuigertjes, (puppy)weegschaal, puppymelk, puppyflesjes en speentjes, thermometer, handdoeken, hydrofiel luiertjes etc etc en diverse dingen die na de bevalling niet meer opnieuw gebruikt kunnen worden.
  • Last but not least: Zo’n 3 maanden moet er altijd iemand thuis zijn; een hoogzwanger teefje laat je immers niet alleen en als de pupjes er zijn moet er ook altijd iemand aanwezig zijn. Dat betekent dat er goede afspraken gemaakt worden ivm werken buitenshuis. Dat werk moet zo nodig aangepast worden en/of verlof of vakantiedagen moeten opgenomen worden.

Als alles goed gaat worden de pupjes na een voorspoedige bevalling gezond geboren. Maar wat nu al er problemen tijdens de bevalling zijn?

  • Als er problemen tijdens de bevalling optreden dan is de expertise van een dierenarts nodig. Ongeacht het tijdsstip. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend gelden er hogere tarieven (vaak het dubbele) dan tijdens kantooruren.
  • Soms is een keizersnede noodzakelijk. De kosten hiervan zijn ongeveer 1200 euro tijdens de kantooruren en het dubbele tarief buiten kantooruren. Buiten kantooruren kan men vaak niet bij de eigen dierenarts terecht maar wordt men doorverwezen naar een verder gelegen spoedkliniek.

Soms gaat het niet goed…

Helaas komt het ook voor dat een teefje na een dekking leegblijft of dat de pupjes tijdens de dracht geresorbeerd worden. Dan worden er geen pups geboren terwijl wel alle bovenstaande kosten gemaakt zijn. Het kan ook zijn dat het tijdens de bevalling mis gaat en er geen of minder levende pups geboren worden. Sectie op de doodgeboren of overleden pup(s) is dan soms nodig. En als het helemaal mis gaat, kan de moederhond ook nog overlijden en groeien de pupjes op zonder hun moeder. De fokker zal dan ongelofelijk veel tijd en energie in het grootbrengen van de pupjes moeten steken.

We gaan ervan uit dat er een mooi en gezond nestje geboren is. Welke kosten er dan nog allemaal bijkomen, leest u hieronder: 

  •  De kosten voor de stroom van de warmtelamp, de hoger temperatuur van cv , de wasmachine en droger zullen flink stijgen.
  • Ook het gebruik van wasmiddelen, ontsmettingsmiddel, diverse schoonmaakartikelen etc gaat flink omhoog.
  • De aanschaf van een puppyren, identificatiehalsbandjes, speelgoed en mandjes voor de pups, riempjes.
  • telefoon- en internetkosten, koffie/thee, koekjes voor de visite etc ect.
  • Een goede fokker geeft de moederhond en de pups hoogwaardige voeding. De moederhond eet tijdens de tijd dat zij borstvoeding geeft veel en veel meer dan zij normaal eet. Ook na deze periode moet zij nog goed eten om weer aan te sterken.
  • De pupjes eten vanaf een week of 5 volop mee.
  • Om de twee weken worden de pupjes ontwormd.
  • Het UBN-nummer moet aangevraagd en betaald worden bij de RVO.  Het UBN-nummer is nodig zodra de dierenarts of chipper een hond chipt. De dierenarts heeft het UBN-nummer ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
  • Aanvraag stamboom, chip en de verplichte DNA-afname bij de pups . Met 5 weken worden de pupjes door de medewerker van de Raad van Beheer gechipt. Later worden de stambomen aangemaakt en toegestuurd. Dit is natuurlijk niet gratis; aan dit alles hangt een aardig prijskaartje dat betaald moet worden aan de RvB.
  • Met 6 weken volgt een gezondheidscheck bij de dierenarts. Daar worden zij getitterd en/of ingeënt waarna voor ieder pupje een Europees paspoort aangemaakt wordt. Voor iedere pup wordt een consult berekend aangevuld met de prijs voor de vaccinatie en/of titterbepaling en de aanmaak van het paspoort. Ook dit is allemaal natuurlijk niet gratis.
  • Natuurlijk ontbreekt bij het verlaten van het geboortehuis een leuk puppypakket niet! Hierin zitten vaak een paar leuke speeltjes en kauwdingetjes en meestal ook een paar nuttige dingen voor de pup zoals bv een kam, shampoo etc. Ook een zak puppybrokjes mag niet ontbreken. De kosten voor dit alles lopen behoorlijk op.
  • Vaak is de stamboom van de Raad van Beheer nog niet binnen als de pupjes naar hun nieuwe huis gaan. Deze wordt dan aangetekend toegestuurd of wordt persoonlijk gebracht.

Alles bij elkaar loopt het aardig om. Verder zijn de aanschafprijzen van kleine hondjes vaak hoger dan bij grote honden. Daarnaast krijgen kleine honden over het algemeen kleinere nesten (één tot een paar pupjes per nest) dan grotere honden (soms wel meer dan 12 pups per nest) terwijl de standaard kosten ongeveer gelijk zijn. Dit alles vertaalt zich natuurlijk in de prijs.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over al de tijd die de fokker steekt in het verzorgen van de moeder en haar pups en het wekelijks ontvangen van de toekomstige baasjes. De fokker maakt dan lange dagen en heeft veel korte en onderbroken nachten die doorgebracht worden in de buurt van de werpkist. Ook het vele spelen, het knuffelen en het socialiseren van de pups kost, hoe leuk het ook is, erg veel tijd. Dit socialiseren zorgt natuurlijk voor een goede en stabiele basis en geestelijk gezonde hond en dat is weer iets waar de toekomstige eigenaren weer veel plezier van zullen gaan hebben.  Buitenshuis werken kan de fokker dus even niet of men moet oppas met kennis van zaken regelen. Vergeet dus niet al de dagen die de fokker vrij moet nemen (=geen salaris) als er een nestje geboren gaat worden en als er een nestje is. Dat betekent dus vaak dat er 3 maandenlang geen salaris binnenkomt. Verder blijft een fokker ook nadat de pupjes verhuisd zijn beschikbaar voor vragen van de pupkopers en geeft adviezen, informatie en voorlichting. Ook dat kost allemaal tijd. Als we al die tijd mee zouden rekenen, dan zou een pup onbetaalbaar zijn!

Het fokken van een verantwoord nestje is dus erg tijdrovend en kostbaar zoals u hierboven heef kunnen lezen. Goede hobbyfokkers doen dit met heel veel liefde, plezier en passie maar nu weet u ook waarom een goed gefokte rashond zo duur is.

 

Deze tekst is voor een groot gedeelte (en met toestemming) overgenomen van de website van ‘De Havanezers van het Hondenpaleis’ (www.hethondenpaleis.nl). Petra, bedankt!