Let op!

Helaas is een waarschuwing op zijn plaats.

Er is veel vraag naar Havanezerpupjes. Echter, de kans dat u een pupje vindt dat u direct mee kan nemen is zo goed als uitgesloten! De meeste pupjes zijn namelijk al voor hun geboorte of vlak daarna gereserveerd.  

Kunt u een Havanezerpupje ergens op internet vinden (bv op Facebook, Marktplaats, Puppyplaats etc.)? Wees dan extra voorzichtig en check of alles wel in orde is. Geloof niet ‘zomaar’ alles wat er gezegd en geschreven wordt maar kijk het zelf na. Google bijvoorbeeld de (kennel)naam van de fokker voordat u opbelt en/of langsgaat. Is de fokker aangesloten bij een rasvereniging? Check of de fokker meerdere nestjes heeft of recent heeft gehad. Wees bij meerdere nestjes per jaar alert. Zijn er pupjes van diverse rassen ‘in de aanbieding’, wees dan extra alert. De kans dat u te maken heeft met een broodfokker/dierenhandelaar is dan namelijk groot. 

Vraag altijd om de papieren van de ouders en van de pups. Een echte fokker zal deze documenten meestal uit zichzelf laten zien. Neem, als u zelf onvoldoende kennis heeft om te beoordelen of de papieren in orde zijn, iemand mee die er wat verstand van heeft. Wees voorzichtig en alert. Alleen zo is de broodfok/illegale dierenhandel te stoppen.

Altijd, altijd, altijd moet de moederhond aanwezig zijn. Wordt de moederhond net even uitgelaten? Dat kan, maar dan is ze in no-time terug want ze wil en kan haar pupjes echt niet lang alleen laten. Daar kunt u dus makkelijk even op wachten. Het is overigens vrij eenvoudig om te controleren of een teefje ook daadwerkelijk recent een nestje heeft gehad. Aan de onderbuik is namelijk  duidelijk te zien dat zij (volle) borstjes heeft. De vaderhond hoeft natuurlijk niet aanwezig te zijn. Het kan wel maar vaak is er gebruik gemaakt van een dekreu die elders woont, maar altijd kan de fokker informatie over de vaderhond overleggen en foto’s etc van hem laten zien. Check ook deze informatie. 

De moederhond moet er natuurlijk mooi, goed verzorgd en schoon uitzien en schoon ruiken. Ze heeft een zijdeachtige zachte vacht en een lief karakter. Ook de pupjes moeten mooi, levendig, speels en schoon zijn. Verder hebben gezonde pupjes zwarte, vochtige neusjes met heldere, glimmende ronde oogjes en natuurlijk een boterzacht en glanzend vachtje. De verblijfplaats van moeder en pups moet er aangenaam en schoon uitzien en schoon ruiken. 

Tenslotte; een Havanezer verblijft niet in een stal of in een hok ergens achteraf maar woont natuurlijk gewoon bij het gezin in huis.