Wat kost een pup?

Als fokker krijg je soms als eerste en enige vraag de vraag hoe duur een pupje is. Het is niet nodig om geheimzinnig te doen over de vraagprijs maar als dat de enige vraag is, zult u vaak geen antwoord terugkrijgen. Hoewel de prijs niet onbelangrijk is is het wel jammer als mensen alleen maar daarin geïnteresseerd zijn. De aanschaf van een pup is iets waar goed overgedacht moet worden en dat gaat veel verder dan de vraag hoe duur een pup is. Als het goed is krijgt u immers voor vele jaren er een familielid bij. Het ras, het uiterlijk, het karakter, waar het pupje geboren wordt, wie de ouders zijn, hoe de fokker met de ouders omgaat etc. is allemaal erg belangrijk. Een fokker wil hier meestal graag over vertellen. Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat een fokker fokt volgens de voorwaarden van de rasvereniging en die van de Raad van Beheer.

Het is belangrijk om een pupje te kopen bij een fokker met wie u een klik heeft. Ook voor de fokker is het ook belangrijk om een pupje te verkopen aan iemand met wie hij/zij een klik heeft. Wij stellen daarom een persoonlijk contact met een aspirant pupkoper erg op prijs. Alle kleine pupjes zijn enorm schattig en vertederend maar kleine pupjes worden groot en gaan qua uiterlijk en gedrag op hun ouders lijken. Daarom vinden wij het erg belangrijk dat aspirant pupkoper, het liefst voordat de pupjes geboren worden, eerst kennis kan maken met Baila en Amigo. Dan krijgen ze alvast een idee voor soort (leuke) hond hun pupje zal worden als hij/zij volwassen is en hoe het er straks ongeveer uit zal gaan zien. Ook kunnen we dan laten zien wat het verschil is tussen een reu en een teefje qua uiterlijk (bouw) en qua karakter.

Onze prijs

De vraagprijzen in 2023 voor een Havanezerpupje liggen grofweg tussen de 1800 en 2500 euro. De vraagprijzen in het buitenland zijn vaak hoger dan in Nederland (b.v. USA/Canada 3500 euro). Onze vraagprijs is 2000 euro voor een pupje. Dat is inclusief stamboom, paspoort en een mooi puppypakket. Verder worden de pupjes natuurlijk volgens schema ontwormt, getiterd en/of gevaccineerd.

Hoewel de vraagprijzen voor een pupje in Nederland dicht bij elkaar liggen kan er wel enig verschil in de vraagprijs. Dat komt door verschillende factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld fokkers die meerdere teefjes hebben waarmee gefokt wordt. Deze fokkers hebben ieder jaar pupjes van meerdere teefjes en/of weten dat ze op korte termijn weer pupjes krijgen. Daarnaast zijn er ook fokkers die maar zo heel nu en dan een nestje krijgen en daardoor relatief gezien hogere kosten hebben maar voor wie het (verantwoord) fokken een echte hobby is. Verder zijn er ook verschillen te lezen in de kleine lettertjes van het koopcontract. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een aangepaste en beperkte garantietermijn en/of allerlei vormen van fokbeperking en/of voorwaarden die alleen ten gunste zijn voor de fokker maar die nadelig kunnen zijn voor de pupkoper. Wij hanteren het standaard koopcontract van de HCN.  Het enige voorwaarden die wij stellen is dat de toekomstige pupkoper heel goed voor de pup zal gaan zorgen. Daarom besteden wij veel tijd en aandacht aan het vinden van de juiste pupkoper.

 

Helaas is een waarschuwing op zijn plaats. Kunt u een Havanezerpupje ergens veel goedkoper vinden (bv op Marktplaats)? Wees dan extra voorzichtig en check of alles wel in orde is. Geloof niet ‘zomaar’ alles wat er gezegd en geschreven wordt maar kijk het zelf na. Doe navraag. Google bijvoorbeeld de (kennel)naam van de fokker voordat u langsgaat. Aanbetalingen, reserveringskosten etc. zijn niet gebruikelijk. Vraag om de papieren van de ouders en van de pups. Een echte fokker zal deze documenten meestal uit zichzelf laten zien. Neem, als u zelf onvoldoende kennis heeft om te beoordelen of de papieren in orde zijn, iemand mee die er wat verstand van heeft. Wees voorzichtig en alert. Alleen zo is de broodfok/illegale dierenhandel te stoppen.

Er is veel vraag naar een Havanezerpupje. De kans dat u een pupje vindt dat u direct mee kan nemen is zo goed als uitgesloten! En altijd, altijd, altijd moet de moederhond aanwezig zijn. Wordt de moederhond net even uitgelaten? Dat kan maar dan is ze in no-time terug want ze wil haar pupjes echt niet lang alleen laten.

De moederhond moet er mooi, goed verzorgd en schoon uitzien, heeft een zijdeachtige zachte vacht en een lief karakter. Ook de pupjes moeten mooi, levendig en speels zijn en hebben een zwarte, vochtige neusjes met heldere, glimmende ronde oogjes en hebben een zijdezacht en glanzend vachtje. De verblijfplaats van moeder en pups moet er prettig en schoon uitzien en schoon ruiken. En tenslotte; een Havanezer verblijft niet in een stal of in een hok maar gewoon in huis.